הקדמה
הכרת המיומנויות השונות וטווחי הנורמה של כל מיומנות, מאפשרת להורה לדעת האם הילד.ה יודע.ת איך לפעול להשגת מטרה. האם הילד מצליח או מתקשה להשיג את אבני הדרך ההתפתחותיות לאורך השנים מלידה ללמידה. איך אפשר לעזור לילדה לקדם את פוטנציאל הלמידה שלה.
הסתכלות על תיפקוד הילד.ה באמצעות המושגים ההתפתחותיים האלו, משפרת את היכולת לקבל החלטות הוריות-התפתחותיות.
הגדרות
מיומנות - יכולת נרכשת או כישרון לבצע פעולות מסוימות המיועדות להניב תוצר או פעולה יעילה.
טווח נורמה - התנהגות הנחשבת בחברה מסוימת, כהתנהגות תקינה.
פעילות מכוונת מטרה –פעילות שיש בה תכנון, התכוננות ושלבים להשגת המטרה.
אבני דרך - נקודות ציון בתהליך מסוים שבו אפשר לבדוק הצלחה, סטייה, או כישלון.
פוטנציאל למידה - היכולות הטמונות בלומד, שעדיין לא באות לביטוי. לכל ילד.ה יש פוטנציאל למידה המשקף את היכולות והקשיים.
דוגמאות להגדרות
מהי מיומנות?
היכולת לבצע פעולות מסוימות כמו ציור ילד, כתיבת מילה, משחקי כדור ותנועה, הכרת מושגים מופשטים כמו גדול, רחוק וכו'.
איך יודעים מהו טווח נורמה?
כשרוצים לדעת מהי התנהגות התפתחותית הנתפשת כתקינה, אפשר לגגל 'טבלאות התפתחות הילד' או לבדוק בטבלאות התפתחות של הקופות השונות המתארות את תחומי ההתפתחות ואת המיומנויות המצופות בכל גיל מלידה עד למידה. כמו כן אפשר להיעזר בשקף הראשון של כל לומדה באתר 'קל - קידום למידה' שם מצויין טווח הנורמה של כל מיומנות בכל גיל.
מהי פעילות מכוונת מטרה?
פעילות שיש בה תכנון, התכוננות וביצוע.
לדוגמא: תינוק בן חצי שנה רואה צעצוע ומושיט יד כדי לקחת אותו. הגרוי – הצעצוע שהוא רואה. התכוננות – רצון להחזיק את הצעצוע והביצוע- הושטת יד ותפיסת הצעצוע. דוגמא נוספת, ילדה בת שנתיים משחילה חרוז. הגרוי – הסתכלות על חרוז וחוט. התכוננות – החזקת החרוז ביד אחת והחזקת החוט ביד שניה. הביצוע – הכנסת החוט לחרוז.
איך אפשר לזהות אבן דרך?
נבחר פעילות התפתחותית כלשהי המאפשרת לבדוק הצלחה או איחור. לדוגמא - מיומנות ההליכה. נשאל את עצמנו, האם ללכת בגיל 6 חודשים זה בנורמה? האם לא ללכת בגיל שנתיים זה בטווח הנורמה? כנראה שבשני המקרים התשובה תהיה – לא. בשלב הבא נתחיל לצמצם רווחים ונשאל- אולי 8 חודשים? אולי 19 חודשים? וכך נמשיך עד שנגיע למחשבה שכנראה טווח הנורמה של הליכה היא בין 10 – 20 חודשים.
מה זה פוטנציאל למידה?
היכולות הטמונות בלומד.ת, שעדיין לא באו לביטוי. לכל ילד.ה יש פוטנציאל למידה המשקף את היכולות והקשיים. לפעמים נדרשת הדרכה כדי לקדם את היכולת לבצע פעילות מסויימת.
המשחקים המדורגים באתר קל - קידום למידה, מכוונים לקידום הילד מאבן-דרך אחת לשניה, שלב אחרי שלב, בדרך לקידום פוטנציאל הלמידה האישי.
ואם אנחנו לא בטוחים שאנחנו מזהים נכון?
המידע הזה משמש רק להכוונת ההורה לזיהוי טווחי הנורמה ואבני הדרך בהתפתחות הילד.
בכל ספק, אי וודאות או חרדה, מומלץ לפנות לא.נשי מקצוע להתרשמות מהתפתחות הילד ומתן המלצות מקצועיות להורים.
מתי כדאי לפנות למומחה?
אם אתם מודאגים. אם אתן לא בטוחות, מומלץ לפנות לרופא.ת ילדים להחלטה על המשך מעקב.
אבל בשלב הראשון אפשר להיעזר באתרי קופות החולים השונות ובאתר של העמותה הישראלית להתפתחות הילד ושיקומו (טבלאות התפתחות / הערכות התפתחות / שלבי התפתחות) שם מוצגות המיומנויות ההתפתחותיות האופייניות לגילאים השונים. כמו כן ניתן להיעזר בלומדות האתר 'קל קידום למידה' המתארות את טווחי הנורמה והגילאים הקריטיים המתוארים בפוסט הבא.
Comments